Workshops & Seminaries

Slotevent VICA 22/02/2017

 

Op woensdag 22 februari 2017 werden de conclusies van het VICA-project voorgesteld. Het project leverde de afgelopen twee jaar 40 innovatieve ideeën op, waarvan er zes concreet werden uitgewerkt tot een spin-off project. Jullie hebben vast en zeker al gehoord van de kantoorbus die rijdt tussen Gent-Brugge & Colruyt.


De stand van zaken van de 6 spin-off projecten van VICA kunt u terugvinden in de powerpoint van het slotevent.

Bent u geïnteresseerd om nog in 1 van deze projecten mee te stappen, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@vica-project.be

 

Download
Slotevent VICA resultaten
PPT Slotevent FINAL.pdf
Adobe Acrobat document 3.5 MB

VICA Workshop 6: Innovatie Toolkit

Op donderdag 2 februari 2017 vond de 6e en laatste VICA workshop plaats. Tijdens deze workshop werd de VICA Innovatietoolkit voorgesteld. 

 

De toolkit is in de eerste plaats ontworpen voor het onderwijs, en dan specifiek voor de richtingen toerisme en recreatie. Maar ook bedrijven actief in deze sectoren kunnen hiermee aan de slag.

 

Deze toolkit laat toe om op een speelse manier na te denken over innovatie. Het is als het ware een spelbord met verschillende stappen. Deze worden telkens uitgelegd, en er het materiaal wordt ook telkens aangeboden. 

 

Wil je zelf aan de slag gaan met deze toolkit? Klik op onderstaande knop!

Netwerkmoment met Vacansoleil

Op woensdag 23 november vond een netwerkmoment plaats tussen de autocar sector en Vacansoleil Camping Holidays, als vertegenwoordiger van de campingsector.

 

De bedoeling was om samenwerkingsmogelijkheden te onderzoeken tussen autocar bedrijven en enkele luxe-campings van Vacansoleil.  Vacansoleil biedt de mooiste plekjes op meer dan 450 luxe campings in 16 verschillende landen in Europa . Klanten verblijven in een volledige ingerichte bungalowtent of luxe stacaravan met een royale zithoek, een volwaardige keuken, eigen sanitair, air-conditioning en wifi. Verder bieden de campings heel wat interessante faciliteiten zoals meerdere zwembaden, waterglijbanen, goede restaurants en Nederlandstalige animatie.   

 

We bekeken zowel de mogelijkheden voor pendels als voor themareizen.  Een derde mogelijkheid is het uitvoeren van een heen- en terugreis, terwijl de autocar ondertussen ter beschikking blijft van de camping die hiermee daguitstappen voor alle campingbewoners kan organiseren. Vacansoleil staat ook open voor andere ideeën die in partnership kunnen worden uitgewerkt. Het concept om i.p.v de klassieke hotelformule een gebruik te maken van een luxe-camping opent vele mogelijkheden. Enfin, de mogelijkheden zijn legio en het is een goede zaak deze met de campingsector te kunnen overleggen.  Vancansoleil is één van de grootste spelers op die markt, met significante communicatie en promotiemogelijkheden. 

 

Na een korte presentatie van Vacansoleil kregen de aanwezigen de mogelijkheid om tijdens een aangename netwerkdrink nog met de heer Fivet, directeur van Vacansoleil België en Frankrijk, te spreken, en eventueel verdere afspraken te maken.

Download
Netwerkmoment Vacansoleil
baav vacansoleil 23112016 (1).pptx
Microsoft Power Point presentatie 41.8 MB

VICA Workshop 5: Steunmaatregelen

Op donderdag 25 augustus en donderdag 7 september vonden de 2 identieke sessies van de vijfde VICA Workshop plaats. De eerste in het kasteel van Rumbeke, de tweede in Thomas More Mechelen. 

 

De workshop werd gegeven door de heer Koen Verhaege in Rumbeke en door de heer Kurt Peys in Mechelen. Beiden bespraken dezelfde vormen van steunmaatregelen waarvoor de autocar ondernemers in aanmerking kunnen komen, zijnde:

- De vereenvoudigde KMO Portefuille

- KMO Innovatieprojecten

- KMO Haalbaarheidsstudie

- KMO Groeisubsidie, de meest recente steunmaatregel

 

Hieronder vindt u de PowerPoint presentaties van de sessies.

 

Alle aanwezigen kregen na afloop ook de VICA Brochure waarin alle interessante steunmaatregelen voor autocar ondernemers besproken worden. Deze beknopte brochure kwam tot stand in samenwerking met de innovatiecentra. Deze brochure (en alle andere VICA brochures) kunt u hier terugvinden!

 

Download
Handouts Steunmaatregelen - Koen Verhaeghe
Handouts van de presentatie gegeven in Rumbeke door Koen Verhaeghe. 25/08/2016
20160825_VICA_handouts.pdf
Adobe Acrobat document 1.7 MB
Download
Handouts Steunmaatregelen - Kurt Peys
Handouts van de presentatie gegeven in Mechelen door Kurt Peys. 07/09/2016
160907 VICA.pdf
Adobe Acrobat document 11.2 MB

Innovatiescans VICA - projecten

 

Uit de volledige lijst met projecten die voortgekomen zijn uit Workshop 3, hebben we diegene met het meeste potentieel en interesse gekozen om verder uit te werken. Het gaat om:

  • Scrapbook toepassing
  • Communicatietool
  • Boekingsplatform
  • Samenwerking met de campingsector

Deze projecten moeten echter nog een 'Innovatiescan' ondergaan. Dit houdt in dat we, samen met de bedrijven die op de workshop reeds hun interesse geuit hebben (= post-it gekleefd hebben tijdens de workshop), het project gaan formuleren naargelang de verwachtingen van de ondernemingen en gaan evalueren op de haalbaarheid.

 

Hieronder vindt u de verslagen van de reeds afgelopen innovatiescans:

 

Download
Scrapbook toepassing
Innovatiescan scrapbook app.pdf
Adobe Acrobat document 323.5 KB
Download
Communicatietool
Innovatiescan Communicatietool.pdf
Adobe Acrobat document 375.6 KB

VICA Workshop 4: Innovatieve autocar projecten

 

 

 Op woensdag 13 januari vond de derde workshop van VICA plaats. Tijdens deze interessante workshop gingen we opzoek naar concrete innovatie initiatieven voor de sector.

 

In totaal werden 41 (!) ideeën genoteerd op fiches en uitgehangen. Deze ideeën  werden vervolgens door de deelnemers gerangschikt met behulp van gekleurde stickers. Ook konden de deelnemers een post-it met de naam van hun onderneming kleven bij die ideeën waarvan zij deel willen uitmaken van een projectconsortium.

 

Daarna begon voor ons de uitdaging, we selecteerden enkele ideeën om in het teken van  het VICA project uit te werken. Sommige ideeën brachten we samen onder een groter idee. Hieronder een overzicht van deze nieuwe VICA initiatieven.

Download
Powerpoint Workshop 4
PPT Workshop 4.pdf
Adobe Acrobat document 6.1 MB
Download
Verslag Workshop 4
Workshop 4 verslag.pdf
Adobe Acrobat document 1.0 MB

VICA Workshop 3:  Bus & Coach in a Smart Mobility Plan, Scoop 2025-2030, in samenwerking met Busworld Academy

Tijdens Busworld Kortrijk was VICA medeorganisator van 3 High Level Debates. Een voor Fabrikanten, Exploitanten en Autoriteiten. 

 

Hoe zal de toekomst van de bussen en touringcars eruitzien? En komen de opinies van fabrikanten,  exploitanten en organiserende instanties overeen of verschillen ze? Welke aandrijflijnen en energiebronnen hebben de voorkeur van elk van de stakeholders? Is er een levensvatbaar business model zonder subsidies? Zijn er verbanden met andere vervoerswijzen? En vele andere gelijkaardige onderwerpen werden besproken, telkens vanuit het perspectief van één van de drie belangrijkste groepen stakeholders: Manufacturers,  Authorities en Operators. 

 Download hier de presentaties:

Download
High Level Debate for Operators
Presentaties door de verschillende operatoren, en de voorafgaande inspirerende keynotes
Monday 19-10 Keynotes + High Level Debat
Adobe Acrobat document 6.6 MB
Download
High Level Debate for Manufacturers
Presentaties door de verschillende constructeurs, en de voorafgaande inspirerende keynotes
Tuesday 20-10 Keynotes + High Level Deba
Adobe Acrobat document 21.8 MB
Download
High Level Debate for Authorities
Presentaties van de verschillende instellingen, en de voorafgaande inspirerende keynotes
Tuesday 20-10 Keynotes + High Level Deba
Adobe Acrobat document 9.9 MB
Download
Brochure Busworld Academy
Het volledige programma en de korte biografieën van de sprekers
Definitieve Brochure Busworld Academy.pd
Adobe Acrobat document 2.4 MB

VICA Workshop 2: Trends & Tendensen


Op donderdag 8 oktober om 19u ging in Gent Meeting Center de tweede workshop van VICA door!

 

Christoph Vandewiele en Marc Rubben, beiden onderzoeker en innovatieadviseur bij Thomas More, presenteerden er de de laatste consumenten-trends . Ze lieten ons niet alleen zien hoe we veranderingen in consumentengedrag kunnen begrijpen, maar ook hoe we die veranderingen kunnen omzetten in succesvolle innovaties.


VICA Workshop 1 : Waarom is innovatie belangrijk? Hoe kan service design uw onderneming vooruit helpen?


In het VICA project zullen 6 workshops georganiseerd worden. Deze workshops zijn toegankelijk voor alle leden van BAAV en VRA (niet enkel voor leden van de gebruikersgroep) en zullen telkens een stap in het innovatie proces verduidelijken.

 

Aangezien de enquête er op wees dat de gemiddelde autocarist wel het belang van innovatie inziet maar niet goed weet hoe eraan te beginnen, leek het ons logisch om het in een eerste workshop te hebben over Innovatie en Service Design.

Remco Lenstra van Flanders Inshape legde ons het belang van Service Design en Innovatie uit en begeleidde ons daarna in het uitwerken van een specifieke case. 

 

De presentatie van deze workshop kunt u hier downloaden:


Download
Presentatie Remco Lenstra
Autocars RLEN.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB